Headerbild Headerbild Headerbild Headerbild

Lavendelpaj med chokladganache

Av mördegen med lavendel som jag gjorde i förra veckan blev det även en lavendel och chokladpaj :)
Jag gjorde egentligen mördegen för att göra brysselkex, men jag åt upp alla innan jag fotade dem.. haha.
Och jag har en massa lila socker i kylen som jag måste göra något med, det blir nog fler småkakor eller kanske lite cupcakes. Vi får se vad jag kan hitta på :) Nu till pajen! Botten är som sagt bara en vanlig mördeg med torkad lavendel i, och det är busenkelt att göra. Jag kör med ett grundrecept som innehåller ägg, men det finns lite olika varianter. Här hittar ni Leilas grundrecept.
Ganachen däremot är lite av ett eget påhitt. Jag hittade inget recept så jag höftade bara, och det blev ju jättebra, trots att chokladen var lite väl stark för min smak. Nästa gång blir det nog mjölkchokad.
Chokladganache:
1.5dl grädde
100g mörk choklad (Jag använde en med 55% kakao)
1 msk honung
Hacka chokladen och häll den i en skål.
Värm upp grädden i en kastrull tillsammans med honungen.
Ta bort grädden från spisen precis innan det kokar.
Häll grädden över chokladen och låt det stå i minst 5 minuter.
Rör försiktigt tills chokladen och grädden blandats till en fin, jämn smet.
Om du gör paj så kan du hälla ganachen direkt i pajerna (som du gräddat i ugnen på 175 grader tills de fått fin färg). Lägg något kul i botten, tex torkad frukt, färska bär eller nötter för lite mer smak och textur är bara mördeg och krämig choklad.
Låt pajerna stå i kylen ett tag, gärna över natten, tills ganachen blivit fast och fin.
Smält vit choklad och ringla över önskat mönster som dekoration.
Låt de stå i kylen tills den vita chokladen stelnat och sen är de färdiga att äta!
Jag skulle nog servera dem med grädde till och kanske lite jordgubbar eller hallon.
 
 

Skriv en kommentar









Tema Fokus gjort av Mimmi Thorneus