Headerbild Headerbild Headerbild Headerbild

Veckan som gått

Jag har haft en ganska full vecka, men det har inte varit så mycket jobbrelaterat. 
Jag har spenderat mycket tid i Malmö med vänner och det har verkligen behövts. 
Var även på playtest hos Ubisoft Massive i Malmö, studion som har gjort bla. Assassin's Creed och Far Cry -spelen. 
Vad jag gjorde där får jag såklart inte berätta, men vill ni själva vara med på playtest så gå in på deras hemsida och anmäl er :) 
Blandade bilder från veckan som gått. 





Breeders

Årets breeders i fälttävlan är avslutat och här sitter jag med ett helt berg av bilder att sortera.
Jag kan redan nu berätta att det kommer ta lite tid innan bilderna kommer upp, jag är borta hela dagen imorgon och har bara hunnit få upp femåringarnas dressyr än så länge.
Men jag vill ändå visa lite bilder, för de blev så fina :3
Linda Algotsson & Fair Spot, segrare Breeders & öppna för 5-åringar
Fairy Tale, min favorit under helgen.
La Vendel
(Finaste namnet ever, håller ni inte med? ;) )

Working Class Horse

Working Class Horse var mitt examensprojekt från Fotolinjen vid Fridhems Folkhögskola, som jag gick på förra året. 
Projektet handlar dels om hästens roll i dagens samhälle, men även om att alla hästar är likadana oavsett gren eller användningsområde. 
Syftet med projektet var att visa hästens mångsidighet och mångfald, för bara 150 år sedan var de en livsviktig del i vår vardag. Något som lätt glöms bort idag.
Processen var väldigt intressant, jag vet nu att alla idéer inte kommer på en gång och man måste testa sig fram.
Från början ville jag ta porträttbilder, eftersom jag är bekväm med det och det skulle bli snyggt, rent estetiskt.
Men då gick nästan hela syftet med projektet bort och det skulle bara bli en serie hästporträtt utan någon tydlig gemensam nämnare, så den idén gick bort.
Nästa steg var att inse att jag skulle ta exteriörbilder, något jag typ hatar.. Bilderna blir lätt så platta och tråkiga och inte alls snygga att kolla på.
Och visst blev bilderna platta och tråkiga i början. Jag var sjukt missnöjd med hela mitt projekt när jag väl började fota. Jag ville till och med byta projekt bara för att jag skulle få fota något annat än tråkiga exteriörbilder.
De första bilerna till projektet såg ut såhär:
Nu i efterhand vet jag inte hur jag tänkte..
Detta är inga bilder som tilltalar mig, så varför skulle de vara tilltalande för någon annan?
Nej. Något behövde ändras för att jag skulle trivas med projektet igen.
Så kom idén om att ha mer luft i bilderna. Fokusera lika mycket på val av bakgrund och omgivning som jag gjode på att hästarna skulle stå rätt, och ta in ryttaren i en av bilderna för att ge de icke hästintresserade betraktarna något att förhålla sig till. För vi kan ju alla relatera till en människa i bild.
Och då släppte allt. Det blev kul! Jag var nöjd med bilderna och de blev jäkligt snygga - för att vara exteriörbilder.
Jag kände mig peppad att fortsätta och i slutet gick allt i en rasande fart.
Tror jag fotade det sista ekipaget dagen innan deadline.
Vi i klassen ställde ut våra projekt tillsammans på Mitt Möllan i Malmö och det var jättekul. Allas hårda arbete gav fantastiska resultat och stämningen på vernissagen var så himla mysig.
Det var vin, lovord, körsång och en massa tårar.
Tyvärr blev det inte mycket bilder från utställningen, men jag hittade några.
Jag valde att bara ställa ut fyra par bilder, dels eftersom jag inte hade råd med passepartout till alla bilder och dels för jag ville hålla det cleant och inte visa för många bilder. Det räckte med åtta stycken.
Working Equitation, Western, Hoppning och Avelssto var de fyra "hästyrken" som fanns representerade på utställningen.
Totalt hann jag fota tio stycken ekipage under tiden jag gick på Fridhem (dock blev bara sex av dem bra och några kommer fotas om).
Projektet är inte i närheten av att vara färdigt. Mitt mål är att fortsätta jobba med detta när jag har ork och tid över, för att så småningom kunna ställa ut det färdiga projektet i en häftig, hästrelaterad, lokal.
Jag vill även trycka upp en bok som ska fungera som ett slags uppslagsverk, fast med mycket fokus på bilderna.
De färdiga bilderna:
I nuläget finns det lite planer på att ställa ut projektet på biblioteket här i Svalöv och jag kommer ha en utställning av blandade bilder på Kaffestugan Bialitt i början av nästa år.
Det ska bli kul att se vad som händer med projektet i framtiden och jag kommer fortsätta ha små fotoprojekt vid sidan om det vanliga fotograferandet :)
Vill du vara med i projektet?
Hör av dig till mig och berätta om dig och din häst/ponny.
Skicka gärna med någon bild på er :)
caroline@cronsell.com
070-950 55 02
På Bilderna ovan:
Islandshäst - Tritill
Ridskoleponny - Spitfire
Körhäst - Goldget Kitty 067 & Sara
Working Equitation - Vadio & Julia
Westernhäst - Escania's Vangelios & Sara
Avelssto - Mystik & stoföl
Fälttävlanshäst - Katharina med sin häst vars namn jag glömt..  x)
Fälttävlansponny - Timmie & Ester
Hopphäst - Caroliena & Lina

Whitty title

Det är sjukt tråkigt att plugga på distans. 
Jag har bara hållt på i typ en, kansne två veckor, så jag kanske inte ska säga så mycket, men jag saknar klassrumskänslan och framförallt möjligheten att ställa dumma frågor till läraren när jag inte förstår något. 
Bara att komma i rätt mood för att läsa 35+45 sidor i en pdf-fil är sjukt drygt. Det slutar bara med att jag spelar, redigerar bilder eller sover en stund istället.. 
Fast det är ganska ekonomiskt, jag slipper lägga pengar på att åka fram och tillbaka hela tiden. Så det är ju bra. 
Det är också rätt nice att man kan läsa nästan vad som helst oavsett var man bor. (=halva anledningen till att distanskurser finns) 
Nu ska jag fortsätta läsa mina pdf:er, koda och dricka te! 


Före/Efter

Redigerade en bild lite snabbt och tänkte att jag kunde göra en animation för att, på ett enkelt sätt, visa er skillnaden på mina bilder före och efter redigering :)
Bilden är fotad på Rikstorneringen på Hovdala i år och redigerad i Photoshop CS5.
Vill ni lära er göra animationer så har Megapixlar en finfin guide som jag själv följde (eftersom jag var lite ringrostig, haha).
Le animation:
Image and video hosting by TinyPic Valde att beskära bilden tight för att få fokus på hästen (och för att ryttaren inte gör någon intressant).
Före:

Efter:
 

Just nu

Pajerna är i ugnen för andra gången och jag är så förväntansfull! 
Provar en, för mig, helt ny grej med fyllningen, nämligen äpple och lime! 
Hittade inget recept på det så jag fick hitta på mitt eget. 
Vi får se om det blir lika gott som jag tror det kan bli :) 


Lavendelpaj med chokladganache

Av mördegen med lavendel som jag gjorde i förra veckan blev det även en lavendel och chokladpaj :)
Jag gjorde egentligen mördegen för att göra brysselkex, men jag åt upp alla innan jag fotade dem.. haha.
Och jag har en massa lila socker i kylen som jag måste göra något med, det blir nog fler småkakor eller kanske lite cupcakes. Vi får se vad jag kan hitta på :) Nu till pajen! Botten är som sagt bara en vanlig mördeg med torkad lavendel i, och det är busenkelt att göra. Jag kör med ett grundrecept som innehåller ägg, men det finns lite olika varianter. Här hittar ni Leilas grundrecept.
Ganachen däremot är lite av ett eget påhitt. Jag hittade inget recept så jag höftade bara, och det blev ju jättebra, trots att chokladen var lite väl stark för min smak. Nästa gång blir det nog mjölkchokad.
Chokladganache:
1.5dl grädde
100g mörk choklad (Jag använde en med 55% kakao)
1 msk honung
Hacka chokladen och häll den i en skål.
Värm upp grädden i en kastrull tillsammans med honungen.
Ta bort grädden från spisen precis innan det kokar.
Häll grädden över chokladen och låt det stå i minst 5 minuter.
Rör försiktigt tills chokladen och grädden blandats till en fin, jämn smet.
Om du gör paj så kan du hälla ganachen direkt i pajerna (som du gräddat i ugnen på 175 grader tills de fått fin färg). Lägg något kul i botten, tex torkad frukt, färska bär eller nötter för lite mer smak och textur är bara mördeg och krämig choklad.
Låt pajerna stå i kylen ett tag, gärna över natten, tills ganachen blivit fast och fin.
Smält vit choklad och ringla över önskat mönster som dekoration.
Låt de stå i kylen tills den vita chokladen stelnat och sen är de färdiga att äta!
Jag skulle nog servera dem med grädde till och kanske lite jordgubbar eller hallon.
 
 

En typisk helg


På bild: Charlotte & fjordingen Nessie
En kopp te, lite choklad (eller kaka) och bildredigering, så ser mina helger för det mesta ut.
Och jag klagar inte, jag älskar att pilla med bilder och lära mig mer om mitt favoritprogram :D
Vad gör ni på helgerna? Är ni ute och festar eller tar ni det lugnt hemma?

American classics: Pecan Pie

Igår gjorde jag äntligen Pecan Pie!
Som jag längtat efter att kunna stryka det från min önskelista och igår blev det av.
Den var U.N.D.E.R.B.A.R!!!!
Jag gjorde fyra stycken småpajer och åt två igår, mamma fick en och vi har en kvar som vi ska dela på ikväll.
Lönnsirapen jag använde är kanadensisk, men köpt i USA - ska det vara så ska det vara ordentligt ;)
Kommer visa sirapen ganska snart, flaskan är helt fantastiskt fin.

Receptet lyder som följer
Pajdegen var bara en enkel mördeg (med lavendelsocker), och det får ni googla eller leta upp i en kokbok ;)
Jag använde en fjärdedel av min mördeg till pajerna och det räckte till 4st.
Fyllningen är, enligt receptet jag följde, skriven för 12 minipajer men det räckte bara till de fyra jag gjorde..
Formarna jag anväde mig av hittade jag på Hyllinge Cash och är ca 10-12cm i diameter, tror jag.
Tips! Pensla insidan av pajen med uppvispat ägg innan du gräddar den så blir inte botten seg och degig om du har en kladdig fyllning :D

Fyllning:
2 msk Lönnsirap
1½ dl Vispgrädde
115 g Rörsocker
6 msk Vatten
175 g Hackade pekannötter (Jag hade knappt 90 g)
Spara de finaste pekannötterna till dekoration! Jag hade två per paj.
 
Blanda hälften av lönnsirapen och hälften av grädden i en skål.
Rör socker och vatten i en kastrull på svag värme tills sockret lösts upp.
Koka upp tills lagen blivit svagt gyllengul.
Dra kastrullen från värmen och rör ner sirapsgrädden.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och koka kolasmeten på svag värme tills den nått 116 grader (mät med termometer eller gör kultest).
Rör ner resten av grädden och låt den bli varm.
Strö formen med hackade pekannötter och fyll på med kolan.
Dekorera och låt stå i kylen tills kolan blivit fast (Tror min stod inne i 4-5 timmar)
Ät som den är eller med en klick osötad grädde till.
Jag drack en kopp Irish Cream -te till min :)

Konsten att förlänga en häst

Gjorde en snabb video på instagram om hur det kan se ut när jag retuscherar.
Här behövde jag förlänga hästen eftersom jag annars skulle tappa för mycket luft om jag beskar den som den var innan.
Jag hoppas ni förstår hur jag menar i klippet, man har inte världens bästa möjligheter att göra bra filmer i instagram x)
Så här enkelt kan det vara att lösa ett, till synes, klurigt problem.
Det är aldrig svårare än man själv gör det ;)
 

Den färdiga bilden
Mai & Akilles
canon eos 7D + canon 50/1.4

'tis but a selfie

Brukar inte ta selfies, men tyckte att katten var så söt häromdagen och jag såg ju inte så dålig ut heller, så why not? ;D
Myskisen ligger och sover
Vill passa på att säga TACK! till alla som kommenterat, kommenterar och kommer kommentera mina bilder!
Det är sjukt kul att ni gillar det jag gör och jag blir verkligen jätteglad när ni faktiskt säger vad ni tycker :D
Fick ju en liten minifeature, eller vad man ska kalla det, av Blogg.se som har legat på adminsidan för alla som bloggar på blogg.se och shit vilken boost det blev.
Har fått några minifeatures innan, men ingen har nog tagit lika mycket fart som denna.
Jag hoppas verkligen att många av er som hittat hit fortsätter att följa mig i mitt jobb som hästfotograf, det är alltid kul att få respons och kritik när man lägger upp något här, och det är väldigt motiverande om man vet att någon läser inläggen :)
Ska göra så gott jag kan för att lägga upp saker lite oftare och inte några enstaka gånger i veckan..

Några favoriter

Ska alldeles strax bege mig ut för att fota en vän och hennes häst, men jag hinner visa er några favoriter från en fotografering jag hade i förra veckan.
Åkte ut till Mai utanför Lund och fotograferade henne och hennes ponny, Akilles, på en stubbåker i närheten av stallet :)
Supernöjd med bilderna! Älskar att fota på stubbåkrar, men jag gör det så sällan. Det får bli ändring på det i framtiden, eller vad tycker ni? ;)
 

Tema Fokus gjort av Mimmi Thorneus