Headerbild Headerbild Headerbild Headerbild

Iskaffe II

Har äntligen skaffat mig några snygga "muggar" :D
Hittade dem på Ö&B och tror de kostade 30kr styck.
Huuur fina som helst!!
Och jättehärliga att dricka ur.
 
 

All done!

Nu är alla bilder från Ponnyderbyt i Dagstorp uppe på Equipe!
Notera att jag inte fotade Klass 19, kat D och klass 20.
Jag var väldigt nära att kollapsa av värmen och var tvungen att avbryta för att gå och kyla ner mig och sätta mig i skugga.
Men nu mår jag bra :)
Det tar hårdare på kroppen att fota tävlingar än vad man tror.
Totalt har jag suttit ungefär 40 timmar i gassande sol på fyra dagar, nu när jag tänker tillbaka så förstår jag inte hur kroppen inte gav upp tidigare än vad den gjorde..
Skönt att årets varmaste period förmodligen är över :)
 

En väldigt lång helg

Tror inte jag räknade med att dagarna skulle bli så långa när jag fick för mig att fota ponnyderbyt i Dagstorp..
Missförstå mig rätt nu, det är skitkul att fota ponnyhoppning, men jag vet ärligt talat inte om kroppen orkar med en fjärde tiotimmarsdag på tävlingsbanan i gassande sol.
Börjar inse mer och mer att min kropp inte är gjord för tävlingsfotograferande, vilket är synd för det är superkul.
En bra sak är att jag äntligen lyckats få lite färg på mina likbleka ben! Det händer ca en gång vart femte år.
Jag har inte hunnit redigera några bilder än, så jag har inget nytt att visa er, men jag lovar att det kommer så fort som möjligt!
Bilderna är på väg upp i Equipes Webshop och i skrivande stund är klass 1 och klass 2 helt färdiga och klass 3 är på gång.
Det kommer ta lite tid men jag hoppas verkligen att jag hinner få upp allt innan onsdag.
Ni får en porträttbild sålänge ;)
 

A day at the tracks

Idag åkte jag äntligen till Jägersro för att fota galopp!
Sist jag fotade galopp var 2009, och jag har lovat mig själv i flera år att jag ska göra det men jag har aldrig haft tid eller ork.
Hade varken tid eller ork idag heller, men jag visste att det skulle vara ganska många lopp så det kändes värt att åka in en sväng för att koppla av lite.
Det var jätteskönt att fota något annat för en gångs skull och jag kommer definitivt att fota mer galopp i framtiden, bara för att det är så kul!
Funderar på om jag ska till Hugo Åbergs nästa vecka, det hade varit kul att fota lite trav också även om det inte direkt är någon favorit.

Tips!
Vill ni fota galopp så händer det jättemycket på Jägersro den 10e augusti!
Är inte superhaj på galoppsportens terminologi, men om jag förstått det rätt så handlar det mycket om ston och det är massa stora lopp då.
Så är ni sugna på att fota galopp - åk dit!

Nu till dagens bildskörd.
 

Dagens tabbe

Fotade första ekipaget till projektet på väldigt länge och allt kändes superbra!
Bilderna blev bra, bakgrunden var underbar, hästen var hur fin som helst - all var bara så BRA
Men så kom jag hem, satte mig med bilderna och insåg att något inte stod rätt till.
Jag hade fotat de två bilderna till projektet ÅT SAMMA HÅLL
För er som inte sett bilder från mitt projekt, så kan jag berätta att ekipaget ska stå åt olika håll på de två bilder som ska användas till projektet.
Ungefär såhär:
(inte bilden i fråga)
 
Jag hade alltså fotat båda bilder med hästens huvud åt vänster.
Vad gör man då? När man inser att dagens äventyr -nästan- varit förgäves.
Man startar photoshop, såklart!
In med bilden, in med en tom bild på bakgrunden, börja pilla med att spegelvända hela köret och sen bara fortsatte det.
Jag tror jag satt med det i tre timmar, normalt tar det en timme när jag går igång, och jobbade.
Kommer inte riktigt ihåg allt jag gjort, men jag har spegelvänt och möblerat om loggan på schabraket och spegelvänt nummerlappen så den kom åt rätt håll.
Sen har jag suttit med tyglarna och martingalen i en halv evighet när jag maskade ut allt runt om dem som inte skulle vara kvar.
Och här har ni resultatet!
Om man bortser från att det är samma sida på hästen mot kameran, så är jag väldigt nöjd! Jag kunde nog inte gjort något bättre av situationen.
<- Före | Efter ->

Slutresultatet.

Fälttävlanshäst - CHECK
(okej, även om det inte hade gått att rätta till så hade dagen inte varit förgäves. Porträttbilderna blev superfina!)
Imorgon ska jag till Munka Ljungby för att fota islandshästar! :D:D:D:D:D
Och på onsdag är det galopp på jägersro, tors, fre, lör, sönd är det ponnyderby och sen är det snart dags för morganriks! <3
Full rulle nu, skönt att äntligen få fart på allt.

Iskaffe

Varför gör man inte iskaffe oftare? Det är ju hur gott som helst!
Jag dricker inte kaffe i vanliga fall, är jättekänslig mot koffein så jag undviker det så gott jag kan, men när det kommer till iskaffe så kan jag verkligen inte få nog!
Underbara, uppiggande och smakrika dryck.
En annan fin sak är att det är så himla lätt att göra och det går att variera i all oändlighet.
Så här gör jag mitt iskaffe:
Koka starkt kaffe och ställ det i kylen i några timmar.
Fyll ett stort glas med is, häll i ca 1dl kaffe och fyll på med mjölk och grädde.
Blanda i lite oboy, häll över kolasås tills du skäms och ner mer ett sugrör.
Och vips så har du världens godaste dryck!
Några andra saker man kan ha på:
Vispgrädde på toppen, om man gillar sånt.
Chokladsås. Chokladsås. CHOKLADSÅS!
Dulce de leche - långkokt kondenserad mjölk (=karamelliserad mjölk), alltså en sorts kolasås.
Sirap? Typ en mörk lönnsirap. Det låter ju ganska gott.
Krossade kakor - typ oreos. Ha grädde på så blir det en cookies n' cream -variant ;)
I med en skvätt rom, eller varför inte lite Baylis, Amarula eller annan favoritlikör för en barnförbjuden variant? (Fast att ge kaffe till barn är inte världens bästa idé, så iskaffe redan är barnförbjudet?) 
Jag hällde i mig ca en liter iskaffe igår. Nämnde jag att jag inte tål koffein? Jag kan knappt se en red bull utan att få hjärtklappning, haha.
I vanliga fall så blir jag jätteskakig, ser suddigt och hjärtat slår i otakt/missar slag/rusar/slår frivolter, men igår gick det bra. Fast jag somnade runt 4 inatt och sov skitkasst, haha. Lesson learned.
Det blev ingen superfin bild på det, jag ska ge det fler försök så fort jag fått tag på andra glas.

Morotskaka

Till släktträffen gjorde jag en helt vanlig morotskaka - det brukar ju gå hem hos de flesta.
Receptet hittade jag på kokaihop, men jag skriver ner det här så slipper ni leta ;)
Jag är helt beroende av kakan. Det är både bra och dåligt att mamma tar med den till jobb imorgon, för jag måste verkligen sluta äta kakor.. Men det är så gott! Jag har säkert ätit 5-6 bitar morotskaka idag. VIlken tur att jag skar dem i små rutor.
Receptet räcker till 30 pers, ungefär.
Ingredienser
5 ägg
5dl socker
250gr smält smör
7½dl rivna morötter (jag rev 5 stora, det räckte)
5dl mjöl
2½ tsk bikarbonat
2½ tsk bakpulver
1½ tsk kanel
1 dryg tsk kardemumma

Frosting
300gr Philadephiaost
190gr rumsvarmt smör
ca 3 dl florsocker
3½ tsk vaniljsocker

Do it like this
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och mjöl väl blandat med de torra ingredienserna. Rör sist i de rivna morötterna.
Smörj och bröa långpannan (eller spraya rikligt med sprayfett), häll i smeten och strö om du vill på lite extra kanel och kardemumma. Grädda mitt i ugnen ca: 20 minuter, sätt timern på 10 min och kör sedan 5-minutersintervaller. Kakan är färdig när den är fast och inte kladdar. Ta ut den och låt den svalna
Till glasyren är det bara att blanda ihop allt för hand. Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer vaniljsocker. Bred krämen över kakan och skär upp den i lagomt stora rutor. Servera!
 

Släktträff

Igår var vi iväg på en liten släktträff hos min mammas faster, Lilian (eller Vaniljan, som jag kallar henne)
Sist jag träffade så många av släkten på mammas sida var jag nog 10 år, så det blev väldigt många "Men OJ så stor du blivit!!" när folk såg mig, haha.
Men sånt får man ta på släktträffar :)
Vi åt massa god mat, det känndes nästan som jul i juli med både köttbullar, prinskorv och janssons!
Fast glass och jordgubbar till efterrätt hade nog inte passat jättebra till jul ;)
Anledningen till träffen var att en annan Lilian, den Lilian som varit i Australien i 47 år, kom på besök och alla ville träffa henne.
Jag har ganska stor släkt, och hälften av dem befinner sig på andra sidan jordklotet :P
Australien-Lilian!

 
 

American classics: Key Lime Pie

Igår fotade jag äntligen min paj!
För att vara första försöket så var den faktiskt ganska god, lite dålig limesmak i den dock.
Mer lime nästa gång! Och kortare tid i ugnen, haha.
Provade även att fota på ett nygammalt ställe.
Vad tycker ni? :D
Key Lime Pie är en av många amerikanska klassiker som jag vill baka, jag har redan ytterligare en paj på baklistan, och fler kommer det garanterat bli! :)
Ser nu att jag har problem med färgåtergivningen igen, trots att jag sparat bilden rätt för att behålla färgerna :/
 
Och nu till receptet!
Ingredienser:
15 digestivekex
125g smör
5 äggulor
4dl kondenserad mjölk (1 stor burk)
1dl pressad limesaft
Ha gärna i lite rivet limeskal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Krossa kexen till ett fint pulver
Smält smöret och rör ner det i smulorna.
Tryck ut blandningen på botten i en form med avtagbara kanter.
Grädda i ca 8-10 min
Rör ihop äggulorna och rör sedan ner mjölk, limesaft och eventuellt limeskal.
Häll smeten i formen och grädda i 15-20 min, kakan ska gå ihop men inte för mycke
Ställ den i kylen eller frysen i minst 3 timmar. 
Garnera med vispad grädde, limeskivor och limezest. 
För extra smak, blanda i limecurd i grädden, eller ha lite limecurd till :)
Puffa gärna över lite florsocker, så blir den ännu finare!

Hallonblondies

Skulle egentligen inte bakat något innan söndag, men jag kunde verkligen inte hålla mig.
Efter några timmars pillande i trädgården så for jag in i köket och svänge ihop lite hallonblondies.
Receptet hittade jag här, men jag skippade både florsocker på toppen och glassgrädde till - de är supergoda precis som de är!
Hade det inte varit för att kroppen börjar säga ifrån efter några dagars sockerätande, så hade jag tryckt i mig alla!
Helt underbart goda. Fast nästa gång ska jag ha fler hallon ;)
Kakorna ska doneras till fikat på mammas jobb, vi kan inte hålla på och trycka i oss massa sötsaker hela tiden, haha.
Mamma går på semester på fredag, så hon gav mig en utmaning;
- Baka varje dag så hon kan ta med sig något till fikat varje dag, hela nästa vecka.
Challenge accepted!
Jag har redan börjat planera och göra en lista på vad som ska bakas. Jag är supertaggad! Hoppas bara vädret håller sig så jag kan fortsätta fota ute, har hittat ett superfint ställe i trädgården som nästan alltid är i skugga.
So stay tuned! Nästa sak som ska bakas är en riktig amerikansk klassiker! Vad det blir, det får ni se på måndag ;)
 

Hallonpannacotta-cheesecake

As promised, så har jag gjort en hallonpannacotta-cheesecake :D
Det var jätteroligt att både baka, styla, fota och retuschera bilderna. Superbra träning om man eventuellt vill jobba med matfoto i framtiden!
Dessutom blev kakan riktigt smarrig, den får nog inte stå i kylen så värst länge ;)
Receptet hittade jag på arlas hemsida, de har faktiskt ganska mycket roliga och intressanta saker där.
Har ni tips på vad jag kan bara härnäst? Bara överrös mig med recept på fina kakor, bakelser eller godis, jag behöver öva på att fota i princip allt :D
 
Sylistassistenten inspekterar
 
Före-Efter photoshop. Fixat allt basic, såsom ljus och kontraster. Lagat, putsat och tagit bort felplacerade smulor.
canon eos 7D + canon 50/1.4
ISO 100, f/1.4-2.8, ~ 1/1250 SEK
Naturligt ljus, skugga.

Lavendel på tork

Plockade bara ett litet knippe lavendel idag, men tänker plocka lite mer efter hand som den blir redo.
Längtar tills det har torkat så jag kan börja använda det i bakningen!
Har redan en liten lista på bullar och kakor jag vill göra med lavendel i, har till och med rotat runt på pinterest i min jakt på inspiration, haha.
Lavendel är utan tvekan en av mina favoritväxter.
Det doftar och smakar så gott och har en fantastiskt vacker färg, både som färsk och torkad.
 

Isa

Eller Isabella Ellionora, som Tor mormor kallar henne.
Vår wachteltik på snart 6 år, superfin myshund som tycker att vi är supertråkiga som fotar henne så mycket ;)
 

Mördegskakor med kola och choklad

Testade ett recept på en sorts kolakaka som såg så otroligt god ut på bilden!
Tyvärr blev mitt försök, nästan, ett totalt misslyckande - jag var för feg med kolan och vågade inte ta i när jag kokade den.

Men!
"Kakorna" (eller kladdet) vad skitgott!
Vi tryckte i oss kakan på bara några dagar.
Receptet hittade jag i en liten kakbok som jag köpte på ICA i vintras, tror jag gav 30kr eller något sånt för den, haha.

Visst ser det gott ut? ;)
 
Ingredienser:
115gr smör
175gr vetemjöl
55gr råsocker (rörsocker)

Fyllning:
175gr smör
115gr Råsocker (rörsocker)
3msk ljus sirap
400gr kondenserad mjölk på burk (den stora burken)
200gr mörk choklad (jag hade jättemycket mer, haha)

Smöra (eller spraya med sprayfett, det gjorde jag) en fyrkantig form och klä den med bakplåtspapper.
Kör smör, mjöl och socker i en matberedare tills det börjar hänga ihop (kör inte för länge, då blir mördegen seg!)
Tryck ut degen i formen och jämna till ytan. Grädda i 180 grader i ca 20-30 min. Kakan ska få lite färg.
Kolan tog jättelång tid för mig att göra, eftersom jag fegade med temperaturerna och så. Men jag lär mig! Nästa gång ska jag ta i lite mer.
Hetta försiktigt upp smör, socker, sirap och kondenserad mjölk i en tjockbottnad kastrull tills sockret har smält.
Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda under omrörning tills det är skittjockt. Alltså inte bara ganska tjockt, utan typ mot cementhållet. (Min var mer som tapetklister i konsistensen, och hur det gick får ni snart se..)
Häll kolan över mördegen och låt stå i kylen tills det stelnat, gärna över natten. 
Smält chokladen i vattenbad och häll den över kolan. In med kakan i kylen igen och låt stå tills chokladen stelnat.
Skär kakan i lagom stora bitar och bara tryck in dem i ansiktet! - För det är supergott! :D
 
Hur kakan inte ska se ut:
Jag kommer defintitivt ge kakan en chans till, den var jättegod trots allt kladd och jag kan bara tänka mig hur god den är om jag gör rätt.
Och jag ska inte överdriva med chokladen, det blev faktiskt för mycket..

Förresten!
Jag kommer nog lägga upp lite mer mat- och bakinlägg i framtiden (hoppas jag), jag har nämligen börjat rota runt i mammas alla böcker och skriver ner recept jag vill prova. Next up är en pannacotta-cheesecake med hallon! Och det börjar bli dags att torka lavendel... ;)

Finstorpsdammarna

För ett tag sen åkte jag och Tor till Finstorpsdammarna för att fiska.
Vi hade läst på lite innan och upptäckte att man inte behövde fiskekort, "Nice!" - tänkte vi och drog dit.
 
Ganska snart insåg vi varför man fick fiska utan fiskekort - det fanns ju ingen fisk!
Så vi terroriserade vår hund lite och fotade henne konstant i 30 minuter.
(Livet när husse och matte är fotografer)
 
Sen begav vi oss hemåt, men de bilderna får ni se imorgon ;)
Och fler bilder på Isa, såklart!

Tågarp 15/6

Har ju helt glömt bort att visa bilder från när jag fotade fälttävlan i Tågarp! :O
Det var några veckor sedan nu, men jag ska försöka fota mer fälttävlan i framtiden, det är så kul!
Det var kul att se lite bekanta ansikten från Swede Horse, vissa tävlade dessutom med samma hästar :)

Sommarerbjudande!

Boka fotografering innan 31/7 och få två extra A4-utskrifter på köpet! (värde 300kr)

Bokningen måste göras innan sista juli, men fotogograferingen kan ske vid ett senare tillfälle. Erbjudandet gäller endast nya bokningar och det kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Boka på caroline@cronsell.com
Mer information och priser finns på www.cronsell.com
 

Progress

Funderade lite på vad som hänt med mitt fotograferande under det senaste året.
Jag har kommit igång med tävlingsfotograferandet och i början av säsongen så kände jag att det var dags att förändra min syn på just tävlingsbilder. Jag var inte alls nöjd med de bilderna jag tog.
Sagt och gjort. Jag letade inspirationsbilder på tumblr, pratade med vänner, kollegor och andra fotografer.
Fick otroligt mycket bra input och feedback, och idag kan jag säga att jag har hittat rätt väg.
Jag har fortfarande mycket kvar att lära, och så M Å S T E jag skaffa mig ett bättre objektiv, men skillnaden är ändå enorm och jag förstår inte allt hur jag tänkte för ett år sen.
Mina gamla hoppbilder tilltalar mig inte det minsta längre, haha.
Tror även att mitt år på fridhem gjort väldigt mycket, även om jag inte själv märker det så ofta.
Dessutom hade jag typ världens bästa praktik hos Malin, och vår fortsatta kontakt har gjort en hel del!
Sånt är guld värt.

Ni har säkert sett båda bilderna innan, jag vet att jag publicerade den högra för bara någon dag sen.
Ingen av bilderna är superbra egentligen, jag vet att jag kan bättre om jag bara fortsätter utvecklas.
Samma kamera, samma objektiv, samma fotograf.

<-- Slutet av juli förra året | Mitten av juni i år -->
Canon eos 7D + Canon 70-200/4
 
Så till alla er som tvivlar på er själva och stampar på samma ställe;
Leta inspiration, våga fråga, experimentera och fortsätt utvecklas!
Man kan aldrig lära sig för mycket ;)
 
 
 
 
 
 

Typiskt

Tänkte importera bilder och lägga upp en hel drös från kvällens fisketur, men min kortlärare är spårlöst borta och jag kan verkligen inte hitta den någonstans. Den ligger säkert kvar uppe i Nybro..
 
Har ni några tips på bra kortläsare? Den jag har nu är inte mycket att skryta om, så det blir väl ändå att jag beställer en ny så småningom :P

Tema Fokus gjort av Mimmi Thorneus